Vilka olika elbolag finns det att välja mellan?

Ska du flytta in i en ny bostad och behöver skaffa dig ett elavtal? Eller är du helt enkelt inte nöjd med ditt befintliga och vill byta? Oavsett hur din situation ser ut finns det idag en hel del (ca 150) olika elbolag som man kan välja mellan här i Sverige

Den enkla anledningen till varför det finns så många olika alternativ är att det svenska elmonopolet avreglerades 1996 vilket ledde till att även privata aktörer fick erbjuda el till svenska hushåll.

Syftet med denna avreglering var att elpriserna skulle bli lägre, vilket de faktiskt även blivit. Med det sagt finns det såklart ännu en del aktörer som erbjuder dyrare priser än vanligt. I regel brukar de kommunala bolagen erbjuder lägre priser än de privata bolagen.

Vi tänkte att det kunde vara intressant att ta en närmre titt på de olika elbolagen som finns tillgängliga för hushåll i Sverige att välja mellan. Och förhoppningsvis kommer du efter denna artikel känna dig mycket tryggare i ditt val av elleverantör.

En lista på alla boalg

Det finns som sagt idag över 100 olika elbolag som man kan välja mellan i Sverige idag. Hos Elavtal24.com kan du ta del av en komplett lista på alla bolag som finns tillgängliga till svenska kunder.

Något som kan vara bra att ha koll på är att dessa elbolag kan variera en hel del i storlek och hur de framställer sin el. Vissa använder vind- och vattenkraft, medan andra till exempel använder kärnkraft.

Jämför alltid dina alternativ

Du som är på jakt efter ett nytt elbolag alltid hitta det bästa alternativet. Problemet med detta är att det alternativ som är bäst för ett visst hushåll behöver per automatik inte vara det bästa elavtalet för alla andra hushåll.

Det man bör se till att göra för att försäkra sig om att man hittar det bästa alternativet för just din situation och hushåll är att jämför aktörerna på marknaden. Jämförelsen går idag att genomföra direkt på nätet med hjälp av jämförelsesajter som är specialiserade inom detta område.

Vilka är Sveriges största elbolag?

Trots att det är väldigt svårt att säga vilket elbolag som är bäst för just dig utan att veta hur din situation ser ut så är det desto lättare att peka ut vilka elleverantörer som är störst.

Enligt statistik från Elhandelsbolagen som publicerades 2019 är Sveriges största elbolag följande:

  • Fortum: 935 000 kunder
  • Vattenfall: 927 000 kunder
  • E.ON: 675 000 kunder
  • Göteborg Energi: 275 000 kunder
  • Jämtkraft: 261 000 kunder

Sammanfattningsvis

Vi hoppas att denna relativt korta artikel har gett dig lite mer kött på benen när det kommer till alla de olika elbolagen som finns tillgängliga här i Sverige. Det är som sagt svårt för oss att säga vilket elbolag som passar bäst för dig, men genom att du jämför alternativen kan du lista ut detta på egen hand. Om du har några fler frågor gällande detta är du mer än välkommen att skicka in dessa till oss.

Lämna en kommentar