Vad behöver man tänka på innan man köper bostad?

De allra flesta kommer någon gång i livet att köpa en. Detta är ett stort och viktigt ekonomiskt beslut som inte bör tas lättvindigt. Men innan man gör själva köpet finns det ett antal saker du måste tänka på, som t.ex. din ekonomi, din livsstil och dina långsiktiga planer.

Du vill såklart göra en god affär på ditt bostadsköp, men du måste också se till att du har rätt kunskap, förutsättningar och inte köper första bästa bostad som du komma över. Det är viktigt att du gör din research och tar dig tid att fatta detta beslut.

I den här artikeln kommer vi att titta på vad du bör tänka på innan du köper en bostad. Om du är intresserad att lära dig mer kring att investera i fastigheter och göra fastighetsaffärer du tjänar pengar så rekommenderar vi att du kikar vidare på detta hos fastighetskungen.se som har bra information området.

Ansök om ett lånelöfte

Det första du måste göra innan du börjar leta efter en bostad är att få ett lånelöfte från banken. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket pengar banken är villig att låna ut till dig och vilken ränta du kommer att betala. Det är viktigt att få denna siffra så att du inte hamnar i en situation där du inte kommer kunna få ett tillräckligt stort lån för att kunna finansiera köpet av bostaden du vill ha.

När banken ger dig ditt lånelöfte kommer de först att granska din ekonomiska situation. De kommer även göra en kreditupplysning på dig. Därefter räknar de fram vad de anser vara det största bolånet som de kan ge dig.

Gå på många bostadsvisningar

För att du ska kunna skapa dig en bild för vad som finns på marknaden och vad du har råd med är det viktigt att gå på så många visningar som möjligt. Det är också en bra idé att ta med sig någon som är mer erfaren kring bostadsköp som kan ge dig råd om du har möjlighet att göra detta.

När du tittar på bostäder ska du vara uppmärksam på saker som exempelvis hur gammal fastigheten är och om den har renoverats. Lägg också märke till saker som omgivningen och om du känner dig bekväm med grannarna. Ta in många olika intryck och fråga dig själv om du skulle kunna bo i bostaden och området som den ligger i.

Lär dig förstå objektsbeskrivningen

Det är även viktigt att du som blivande bostadsköpare förstår dig på objektsbeskrivningen till fastigheten som du planerar att köpa. Detta är en skriftlig beskrivning av bostaden som innehåller viktigt information som är bra att känna till.

I objektsbeskrivningen kan du ta del av information gällande bostadens storlek, hur många rum den har och vilka inventarier som ingår i priset. Det är viktigt att du bekantar dig med denna information eftersom det hjälper dig att förstå exakt vad du köper.

Vill du köpa bostad på egen hand eller med hjälp av en mäklare?

Det sista som vi vill bolla upp för dig att tänka på i denna artikel gällande huruvida du vill köpa bostaden på egen hand eller med hjälp av en fastighetsmäklare. Om du känner dig bekväm med att göra det på egen hand kan du spara mycket pengar i mäklararvode.

Men det är dock viktigt att komma ihåg att en erfaren fastighetsmäklare kommer att kunna hjälpa dig genom processen och kan också ge dig råd om t.ex. när det är bäst att köpa och vilken typ av fastighet som kan vara en bra investering.

Lämna en kommentar