Vad är prostatit och hur behandlar man det?

Prostatit är ett tillstånd som påverkar prostatakörteln. Prostatan är en liten körtel som ligger djupt inne i bäckenbotten hos män. Prostatan hjälper till att producera sperma, och är således ett väldigt viktigt organ.

Enkelt förklarat så är prostatit en inflammation i prostatakörteln. Den kan orsaka smärta, svårigheter att kissa och andra typer av problem. Det finns flera typer av prostatit, men den allra vanligaste är kronisk prostatit. Ju äldre du är desto större risk löper du för att drabbas av prostatit, men även yngre män kan drabbas.

Trots att prostatit är en ganska vanlig sjukdom bland män är det många som inte har särskilt bra koll på denna sjukdom. Därför tänkte vi här idag dela med oss några av de viktigaste sakerna vi anser att alla bör känna till gällande just prostatit.

Symptomer vid prostatit

Den vanligaste symtomen vid prostatit är smärta eller obehag i genital- eller bäckenområdet, som kan vara värst vid toabesök. Andra symtom kan vara svårigheter att urinera eller blod i urinen. I vissa fall kan prostatit också orsaka feber, frossa eller allmänt illamående.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att uppsöka en läkare för att få en diagnos. Prostatit behandlas ofta med antibiotika, men det finns också många effektiva huskurer som kan hjälpa till att lindra symtomen och påskynda tillfrisknandet.

Behandling av prostatit på egen hand

Kronisk prostatit är som sagt den vanligaste typen av prostatit. Denna går vanligtvis över av sig själv utan behandling, och brukar i regel ta mellan två och sex veckor.

Det finns dock som vi nämnde ovanför en hel del tips som man kan använda sig av för att lindra besvären.

Undvik att bli nedkyld

Ett sätt att hjälpa till att minska smärtan som du får av prostatit är att hålla kroppen varm. När du fryser spänner du musklerna i kroppen, vilket kan leda till att du får smärtor i bäckenbotten där prostatan sitter.

Försök därför att hålla din kroppstemperatur på en behaglig nivå genom att klä dig i flera lager och inte utsätta dig för onödig kyla.

Träna regelbundet

Även regelbunden träning kan hjälpa till att lindra smärta från prostatit. När du tränar slappnar dina muskler av och det kan hjälpa till att lindra den smärta du känner.

Att träna regelbundet kan dessutom bidra till att förbättra din allmänna hälsa, vilket också kan bidra till att minska risken för att utveckla prostatit i framtiden.

Fler tips finns att få

Detta var bara några av alla de tips på självbehandling som finns när det kommer till prostatit. Om du vill ta del av massor av andra tips för behandling av prostatit rekommenderar vi att du läser mer om prostatit behandling på prostatitbehandling.se.

På den hemsidan kan du läsa om Mattias som lidit av prostatit i över 16 år. Han har förstahandsupplevelse av sjukdomen och kan därmed dela med sig av väldigt bra tips.

Men vi vill starkt uppmana dig att besöka en läkare i ett tidigt skede om du misstänker att du kanske drabbats av prostatit. Du kan med fördel även besöka en urolog så du kan bli undersökt ordentligt.

Lämna en kommentar