Lär dig mer om virtuell server

Du kanske har funderat på att starta en webbsida men fastnat på frågan om du ska skaffa en virtuell server eller ett webbhotell. Denna fråga är inte lätt, men om man vet vad det är man ska kolla på så blir det plötsligt väldigt mycket lättare.

Det är vanligt att väldigt krävande webbsidor använder sig av virtuella servrar. Enkelt förklarat så erbjuder en virtuell server (förkortat VPS) en mer stabil lagring än vad ett vanligt webbhotell gör.

Vi kommer nu att gå igenom ett antal vanliga frågor kring virtuella servrar, som till exempel: vad är det för något, hur fungerar det, och vilka fördelar finns det? Målet är således att du efter denna artikel kommer ha full koll på virtuella servrar och allt som hör där till.

Vad är en virtuell server?

En virtuell server, som på engelska heter Virtual Privat Server och förkortas VPS, är kort sagt en förbättrad version av ett vanligt webbhotell. Med en VPS kan kunden själv administrera över alla delar av servern och man får därmed en större frihet.

Skaffar du dig en egen virtuell server så innebär detta inte att du kommer få en egen fysisk server, utan du kommer få dela med webbhotellets andra kunder på samma sätt som om du skulle ha ett webbhotell.

Skillnaden mot att använda sig av ett vanligt webbhotell är dock att du kommer få en helt egen instans som bara du kommer ha tillgång till. Detta innebär att du kommer få en egen hårddisk där din hemsida sparas, och den kommer inte kunna bli påverkad av de andra på samma server.

Hur fungerar en VPS?

Precis som vi nämnde tidigare så är hela poängen med en virtuell server att du ska kunna vara säker på att du får en kraftfull och dedikerad server för alla dina webbplatser.

Även fast din server delar samma server som andra kunder så blir din instans helt personlig och således opåverkad av de andra kundernas webbplatser. Du behöver därför inte vara orolig över att dela din CPU, RAM eller någon annan data med någon annan användare.

Är du intresserad av att veta mer kring VPS så läs mer om att välja virtuell server så att du känner dig trygg inför ditt val av virtuell server. Det är viktigt att man har full koll på vad det innebär innan man bestämmer sig och börjar installera programvara och liknande.

Vilka fördelar finns det?

En VPS har flera fördelar jämfört med ett vanligt webbhotell. Men var beredd på att det kan kosta en del extra att skaffa en virtuell server. Här nedanför listar vi några av de största fördelarna, och notera att de är utan inbördes ordning.

  • Du får en egen instans på servern som ger dig full kontroll (vilket gör att du t.ex. kan starta om din server utan att påverka någon annan kund) på servern, och ett helt eget allokerat RAM- minne och hårddiskutrymme som bara du har tillgång till
  • En VPS är alltid tillgänglig och du kan alltid göra alla administrativa behov när du vill
  • Du kan helt och hållet själv välja hur din VPS ska se ut och anpassa efter dina specifika behov (t.ex. program, funktioner, eller script).
  • Det är enkelt att uppgradera din VPS om du t.ex. behöver mer utrymme eller RAM-minne, men det går även att enkelt nedgradera om du känner att du inte använder allt du betalar för
  • En VPS är väldigt säker och det går att installera många olika säkerhetsskydd

Lämna en kommentar