Låneförmedlare – vad är det och hur fungerar dem?

Att jämföra och hitta förmånliga lån har aldrig varit enklare. Tack vare internet och mängder av olika låneförmedlare kan vem som helst numera få tag på lån med schyssta villkor och ränta.

Den svenska marknaden har under de senaste åren sett en nästan explosionsartad ökning i låneförmedlare. Från att det tidigare endast fanns ett par stycken olika aktörer finns det idag väldigt många olika som man kan välja mellan.

I denna artikel idag tänkte vi precis som du kanske kunde lista ut gå igenom allt du kan tänkas behöva veta när det kommer till just låneförmedlare. Förhoppningsvis kommer du efter denna relativt korta läsning åtminstone känna att du lärt dig något nytt. Om du har några ytterligare funderingar så är det bara att skicka in deras till oss – vi försöker nämligen besvara alla frågor vi får in så gott vi kan.

Vad gör en låneförmedlare?

Det korta svaret på denna fråga är att låneförmedlare hjälper dig att jämföra bankers olika lånevillkor och räntor. Man kan säga att denna tjänst är som en mellanhand mellan dig och bankerna.

Du skickar in låneansökan till låneförmedlaren och därefter kontaktar de flera banker och långivare, och frågar om de kan tänka sig låna ut pengar till dig. Efter du skickat iväg din ansökan kommer du i lugn och ro kunna jämföra dina olika låneförslag och välja det alternativ som känns bäst för dig.

Hur många låneförmedlare finns det?

Du känner säkert till några av de största låneförmedlarna såsom Advisa, Lendo eller Sambla. Men utöver dessa finns det dock en hel del andra aktörer också.

Antalet låneförmedlare ökar nämligen ständigt, och för varje år som går tillkommer det ett par nya aktörer på marknaden. Eftersom att alla låneförmedlare är helt kostnadsfria kommer det inte kosta dig något oavsett vilken aktör du tar hjälp av.

Fördelar med låneförmedlare

De stora fördelarna med att använda sig av låneförmedlare är att det hjälper dig jämföra och hitta förmånliga lån på ett snabbt och effektivt sätt som heller inte påverkar din kreditvärdighet negativt.

Om du bestämmer dig för att jämföra bankernas låneförslag på egen hand kommer detta ta väldigt lång tid, och det försämrar även din kreditvärdighet eftersom det tas en kreditupplysning för varje ansökan som du skickar iväg. Vi rekommenderar därför inte att du gör jämförelsen på egen hand.

Nackdelar med låneförmedlare

Ja trots att det i princip endast finns uppsidor med låneförmedlare finns det faktiskt en liten nackdel med dessa tjänster. När du ansöker om lån via dessa kan du nämligen endast få svar från de banker som de har samarbeten med. I regel brukar de samarbeta med omkring 30 olika banker, men det är trots detta en hel del banker som uteblir. På så sätt kan du heller aldrig vara 100 % säker att det inte finns möjlighet att få bättre ränta och lånevillkor.

Om du dock kan se förbi denna lilla nackdel är låneförmedlare ett otroligt kraftfullt verktyg som vi verkligen rekommenderar att du använder dig av. Just nu finns det inget effektivare sätt att jämföra banker och långivarnas villkor och räntor än med hjälp av dessa tjänster.

Lämna en kommentar