Hur fungerar VPN?

VPN är det optimala skyddet för dig som vill vara säker och skyddad när du surfar på nätet. Detta verktyg håller dina anslutningar krypterade och döljer din IP-adress för maximal säkerhet. Vid första anblick kan denna teknik verka väldigt avancerad och invecklad att förstå, men så är faktiskt inte fallet.

I denna artikel idag ska vi gå igenom hur en VPN-tjänst fungerar rent praktiskt. Vi kommer alltså att reda ut vad det är som gör så verktyget kan skydda dig online på ett så pass effektivt sätt som det gör.

Vad är en VPN-uppkoppling?

En VPN-uppkoppling fungerar som en sorts krypterad tunnel som går mellan enheten man surfar på hela vägen till VPN-leverantörens servrar.

Tack vare krypterade tunneln kan ingen utomstående se vad man gör på internet, och dessutom minskar det risken för att få sin enhet hackad. En annan fördel med VPN är att man kan se på t.ex. amerikanska Netflix trots att man befinner sig i Sverige, detta eftersom att man kan välja att ansluta till en server i USA – vilket gör att Netflix tror att man surfar från en internetuppkoppling i USA.

Hur fungerar en VPN-uppkoppling?

Vill man använda en VPN-tjänst behöver man egentligen inte veta någonting om krypteringsprotokoll och liknande. Allt du behöver göra och veta är hur man laddar ner VPN-tjänsten, loggar in, kopplar upp dig mot servrarna och sedan är du skyddad av VPN-skyddet.

Om man inte använder sig av en VPN-tjänst kan vem som helst var som helst kolla upp vad du gör på internet. Om du till exempel kopplar upp dig på ett offentligt nätverk på t.ex. en flygplats finns det en risk för att bli utsatt av olika hacker-attacker och att andra läser av din internethistorik.

Så länge du surfar på nätet utan något sorts VPN-skydd blottar vi oss helt för myndigheter, upphovsrättsorganisationer och hackers för att använda våra datauppgifter och IP-adress mot oss på något sätt.

VPN-tjänster finns det många av

Om du funderar på att köpa VPN-skydd så finns det väldigt många olika varianter att välja mellan. De bästa varianterna kostar oftast pengar, men det finns även VPN-skydd som är helt gratis och dessa kommer vanligtvis med olika typer av begränsningar (t.ex. hur mycket man kan surfa).

Lämna en kommentar