För- och nackdelar med tobaksfritt snus

Under den senaste tiden har en stor debatt om tobaksfritt snus pågått här i Sverige. Debatten grundar sig i huruvida tobaksfritt snus ska omfattas av tobakslagen precis som allt annat snus gör. Eftersom att detta snus just nu inte omfattas av denna lag kan nämligen vem som helst teoretiskt sett köpa tobaksfritt snus, just eftersom det inte finns någon lag säger att man måste vara minst 18 år för att få göra detta.

Utan att lägga något större fokus på denna debatt tänkte vi idag ta en liten närmare titt på fördelarna och nackdelarna med tobaksfritt snus för att hjälpa dig att avgöra om det är rätt för dig.

Men innan vi sätter igång vill vi dock säga att vi inte uppmanar till snusning, oavsett om du är över eller under 18 år samt oavsett om det är tobaksfritt eller inte. Snus är skadligt för kroppen oavsett om det innehåller tobak eller inte, plus att det är väldigt beroendeframkallande.

Nu tar vi en titt på fördelar och nackdelar med tobaksfritt snus!

Vad innehåller tobaksfritt snus?

Tobaksfritt snus framställs genom att extrahera nikotinet från tobaksplantorna. Vanligtvis blandas detta sedan ihop med en bas av antingen majsfiber eller annan stärkelse, samt vatten och salt. Därefter tillsätts aromer för att ge snuset dess smak. Dessa aromer kan vara både syntetiska och naturliga.

Nikotinhalten i tobaksfritt snus kan variera kraftigt. Vissa produkter innehåller inte särskilt mycket nikotin alls, medan det i vissa finns betydligt mer nikotin. Mängden nikotin anges dock alltid tydligt på förpackningen så att du vet exakt vad du får.

Fördelar med tobaksfritt snus

Det finns några fördelar med att använda tobaksfritt snus. Den första är att det inte missfärgar tänderna som vanligt snus gör. Detta beror på att det inte finns någon tobak i produkten som kan orsaka missfärgning.

En annan fördel är att du inte får i dig tobak när du använder tobaksfritt snus. Detta innebär att det kan ses som ett mindre skadligt alternativ till vanligt snus, även om det verkligen inte är hälsosamt.

Tobaksfritt snus kan också vara till hjälp när du vill sluta röka. Om du försöker bli av med denna dåliga vana kan en produkt som tobaksfritt snus hjälpa dig att gradvis bli av med suget för att röka. Detta kan göra processen att sluta röka mycket enklare och mindre stressig.

Nackdelar med tobaksfritt snus

Det finns också vissa nackdelar med att använda tobaksfritt snus. Först och främst är denna snus precis som vanlig snus väldigt skadlig för din hälsa. Det är ett hälsosamt alternativ jämfört med rökning, men det är inte helt hälsosamt, även om vissa verkar tro detta.

En annan nackdel med tobaksfritt snus är att det kan vara lika beroendeframkallande som vanligt snus. Det innebär att om du börjar använda tobaksfritt snus kan du få svårt att sluta.

Den sista nackdelen med tobaksfritt snus är att det kan vara dyrare än vanligt snus. Detta beror på att det inte finns lika många alternativ att välja mellan när det kommer till tobaksfritt snus.

Lämna en kommentar