Att tänka på innan man skaffar kreditkort

Kreditkort kan vara användbara och det finns flera fördelar med att använda dem, men innan man skaffar ett kreditkort finns det ett par saker som är bra att tänka på. I ärlighetens namn är det inte så lätt att veta vad det innebär att kunna betala på kredit.

Vi ska därför gå igenom de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan du skaffar dig eget kreditkort. Målet är således att du efter detta ska känna dig tillräckligt trygg för att införskaffa ett kreditkort som du kan använda för dina framtida köp. Så om du har funderat på att skaffa ett kreditkort har du kommit till helt rätt ställe.

Vad är ett kreditkort?

Rent fysiskt är det ett plastkort (från t.ex. VISA eller MasterCard) precis som vilket betalkort som helst. Det som skiljer mot ett vanligt betalkort är att när du gör köp med ett kreditkort blir det som att du betalar med lånade pengar som du sedan måste betala tillbaka.

Alla dina köp görs alltså på kredit och därefter kommer det ett betalkrav. Hur lång tid man har på sig att betala skiljer mellan olika aktörer, men det är vanligt med 30-45 dagar. Dessutom finns det olika villkor, och därmed olika för- och nackdelar, beroende på vilket kreditkort du väljer och från vilken aktör.

Det som kan skilja mellan olika kreditkort är saker som t.ex. räntor, förmåner, och övriga avgifter. Dessutom finns det kreditkort som är nischade mot specifika inköp, som t.ex. matkort, bensinkort, och resekort – och dessa kan då ge dig fördelar om du använder dem till det som det är tänkt (t.ex. betalar en resa med ditt resekort).

Vilka krav finns?

De krav som finns för att få skaffa ett kreditkort varierar mellan olika kort och kortutgivare, och därför är det alltid bra att kolla upp exakt vilka krav som finns innan man bestämmer sig.

Men rent generellt kan man säga att det är viktigt med en ordnad ekonomi med fast inkomst och utan aktiva skulder hos Kronofogden – så att kortutgivaren kan de att du har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna betala för dina köp. Uppfyller du detta ska det inte vara så svårt att få sin ansökan godkänd.

Efter att kortansökan blivit beviljad trycks kortet med dina uppgifter, och därefter skickas det med posten hem till dig. När du har fått hem ditt kreditkort och är väl medveten om vad det innebär att handla på kredit är det bara att börja använda det som vilket betalkort som helst.

Lämna en kommentar