3 saker du som ska byta elavtal bör göra

Går du i tankarna att byta elbolag? Idag finns det en hel del olika aktörer som man kan bli kund hos, och det är således heller inte konstigt om det stundtals kan känns lite överväldigande. Vare sig du ska skaffa dig ett nytt elavtal till ett nytt boende eller till ditt nuvarande hem finns det generella tips som vi anser att alla i denna sits bör ha koll på.

Vi har i denna artikel listat de 3 viktigaste punkterna som vi tycker man bör tänka på när man ska byta elavtal. Dessa tips bör inte ses som en fullständig steg-för-steg guide hur man bör gå tillväga för att byta elavtal. Tanken och syftet med texten är enbart att ge hjälp på vägen med ett par handfasta tips.

Vad är viktigt för dig?

Bland de första frågorna du som ska byta elbolag bör ställa dig själv är vad som är viktigt för dig. Varför vill du egentligen byta elbolag och vad vill du få ut av själva bytet? Är priset den absolut främsta anledning eller vill du enbart bli kund hos ett mer miljövänligt och hållbart elbolag? Utöver detta finns det såklart även en hel del andra rimliga anledningar till varför man skulle vilja byta elavtal.

Svaret på dessa frågor kommer i högsta grad på verka vilka typer av elbolag som kommer passa dig. Det kan därför vara värt att fundera och tänka på frågorna i några dagar innan man kommer fram till det slutgiltiga svaren.

Se till att jämföra

När du väl kommit fram till vad som egentligen är viktigt för dig i valet av elbolag är det klokast att jämföra alla dina olika alternativ. Det finns en mängd olika elbolag som man kan välja mellan och därför är det inte heller en speciellt klok idé att på egen hand försöka sig på att jämföra dem.

Istället kan du använda dig av tjänsten Elpriser24 för att få hjälp med att jämföra elpriser. Där kan du få hjälp med att jämföra och hitta elavtal med rörliga elpriser. De är helt oberoende i sin jämförelse och det är även helt kostnadsfritt att använda sig av denna tjänst.

Vad är bra att tänka på när man ska jämföra elavtal då? Ja, eftersom att det finns en hel del olika elbolag och ännu fler elavtal är det inte konstigt att det finns en hel del olika saker som kan vara bra att tänka på när man ska ta sig an denna uppgift.

Här nedan har vi dock samlat ihop 4 olika punkter som vi tycker är extra viktiga:

  • Hur ser elavtalets påslag ut?
  • Hur ser elavtalets fasta avgifter ut?
  • Vad blir det totala elpriset?
  • Vad är elens energikälla?

Ska du ha ett elavtal med rörligt eller fast elpris?

Det sista saken som vi tänkte tipsa om i denna artikel är att du bör ta dig tiden och fundera om du ska ha ett elavtal med fast eller rörligt elpris. Det finns såklart både för- och nackdelar med båda alternativen, men historiskt sett har de rörliga elpriserna varit det billigaste alternativet.

Med det sagt betyder det inte att de rörliga elpriserna alltid kommer vara det billigaste. Det har funnits tider då de fasta elpriserna varit mer förmånliga, och sannolikt kommer det även kommer tider i framtiden då detta även kommer vara fallet.

Lämna en kommentar